Fare İlaçlama
Fare ile Mücadele!
Fareler binlerce yıldır insanlarla iç içe yaşamakta ve insanların ortada bıraktığı artıklarla beslenmektedir. Fareler kendi yaşam alanlarından taşıdığı mikropları insanlar yaşam alanlarına bıraktığı için büyük tehdit oluşturmaktadır.
Lağım fareleri ise bu durumda en tehlikeli fare cinsi olarak ayrı bir yere sahiptir. Lağımlarda yaşayan farelerin taşıdığı mikroplar insanlarda ölümle sonuçlanan hastalıklara sebep olabilirler.
Yakamoz ilaçlama olarak bizler fare ile mücadelede profesyönel ekibimiz ve modern ilaçlama ekipmanlarımızla fare ile mücadelede sizlere uzman çözümler sunmaktayız. Ev, işyeri, fabrika, okul, cami ve tarla vb. alanlarda yaşayan farelerle etkili bir biçimde mücadele etmekteyiz.
Fare İlaçlama
Fareler de koku alma ve duyma yetenekleri üst düzeydir. Fare eşsiz bir vücut anatomisine sahiptir. Kulakları içerisinde bulunan denge organları sayesinde bizlere aşılması imkânsız gibi görünen her türlü engeli rahatlıkla geçerler. Tat alma yetenekleri oldukça gelişmiştir, tat almaya yarayan sensörler sadece ağzında değil bıyıklarında da mevcuttur. Fareler İnsanlara veba, tifüs, hanta virüs, tifo, lym hastalığı, verem, humma hastalığı gibi birçok bulaşıcı hastalığı bulaştırırlar. İnsanlara en çok hastalık ise ev faresi-fındık faresinden bulaşır. Farelernadirende olsa aşırı açlık çektikleri durumlarda ağızlarından salgıladıkları salya bir nevi narkoz görevi görmekte bu sayede insanlara ısırma yolu ilede zarar verebilmektedirler. Fare ısırmasına maruz kalan kişilerin acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.
Fare Isırması
Fareler (veya sıçanlar) ısırma yoluyla insana enfeksiyon bulaştırabilirler. Bu enfeksiyonlardan biri, streptobacillus moniliformis enfeksiyonudur; beş gün içinde, hastada yüksek ateş, deri döküntüsü, eklemlerde şişkinlik ve ağrı belirir. Diğer bir hastalık da, spirillum minus enfeksiyonudur ve burada, lenf bezleri şişer, arasıra yükselen bir ateş görülür ve ısırmadan bir ay kadar sonra, deride kırmızı bir döküntü belirir. Her iki mikro-organizma da penisiline duyarlıdır, fakat spirillum minus enfeksiyonu, kroniktir ve hastalık aylar boyunca tekrarlayabilir.
Diğer bir adı sodoku olan fare ısırığı hastalığı fare ısırması ile deriye giren Spirillum minus mikrobunun iltihap ve lenf düğümlenmesine neden olması ile kendini gösteren bulaşıcı ve çabuk ilerleyen bir hastalıktır. Bu hastalık çok eski zamanlardan beri Japonya ve Asya’da bilinmekte olup ülkemizde ancak 1922 yılında fark edilebilmiştir. Bütün dünyada yaygın olan ve çok kişi tarafından bilinen bu hastalık, fare olan ve fareye temas edilen yerlerde bulunmaktadır. Fare ısırığı hastalığı farenin her ısırdığı kişide bulunmaz. Aynı farenin ısırdığı bir kişide bu hastalık görülebilirken bir başkasında görülmeyebilir.
Fare Isırığı Hastalığının Zararları Nelerdir?
Fare ısırığı hastalığı ısırılan yerde üremeye başalar. Oradan kan dolaşımına karışıp kalbe, karaciğere, böbreğe ve diğer organlara yerleşerek bu organların işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini engeller.
Belirtileri Nelerdir?
Fare ısırığı hastalığının bir kuluçka dönemi vardır ve bu kuluçka dönemi 5-10 gün ile 5-6 haftaya kadar değişebilmektedir. Bu hastalık ısırılan yerde iltihaplanmayla başlayıp lenf düğümlerinin büyüyüp ağrı oluşturmasıyla devam eder. Akabinde baş ve kas ağrısı, iştahsızlık, kusma, baş dönmesi, yutma güçlüğü gibi sorunlarla devam edip hastanın ateşinin 40 dereceye kadar ulaşmasına kadar gider. Bu hastalık kişiye göre değişip ağır ve hafif şekillerde atlatılmakla birlikte bazı kişilerde şuur kaybına da neden olabilmektedir. Bu hastalığın ölüm riski az olup tedavi altına alınması, antibiyotiklerle desteklenmesi şarttır.