Kene İlaçlama
Kene ilaçlama, onlarca hastalığın ve ölümlere yol açabilecek sağlık sorunlarının oluşmasına neden olan keneden kurtulmak için en etkili mücadele yöntemidir. Kan emerek beslenen keneler, taşıdıkları virüslerin insan ve diğer hayvanlara bulaşmasına neden olarak, ciddi sağlık sorunlarına ve salgın hastalıkların yayılmasına neden olur. 1-2 mm arasında değişen büyüklükte olan kenelerin tüm türleri kan emerek beslenir. Özellikle ağaçlık alanların bulunduğu bölgelerde yaşayan keneden kurtulmak ve neden olabileceği sorunların önüne geçebilmek için kene ilaçlama yaptırmak şarttır.
Kene Nasıl Çoğalır
Kenelerde üreme diğer haşere türlerine göre büyük farklılıklar gösterir. Yumurtlama evresi, kan emdikten hemen sonra başlar. Konak canlının vücudunda çiftleşen kenelerden, erkek olan çiftleşmenin hemen sonrasında ölür. Bunun yanı sıra dişi kene tamamen şişinceye dek kan emmeye devam eder ve uygun bir ortam (taşlık ya da ağaçlık karanlık bir bölge) bulduğu anda canlı vücudunu terk eder. Bulduğu uygun ortamda ortalama olarak bin 15 bin arası yumurta bırakan dişi kenelerin bu aşamadan sonra bazı türleri ölürken, bazı türlerde yaşam devam eder. Çok hızlı bir şekilde üreyen keneler, genellikle açık alanlarda yuva yapar. Ancak çiftlik ya da bahçe gibi bölgelerde iç mekanlara da yuva yapabilen kene kapalı ortamı tamamen sarabilir. Bu yüzden kene ilaçlama insanlar için önem arzetmektedir.
Kene ile Mücadele
Kene ile en etkili mücadele yöntemi profesyonel ilaçlama firmaları tarafından yardım almaktır. Zira kene ilaçlama işlemi dikkatle ve titizlikle yapılması gereken bir uygulama olmasının yanı sıra profesyonel elemanlar ve modern ekipmanlar kullanılarak uygulanmalıdır. Kalitesiz ilaçlama yöntemleri ile keneden kurtulmak mümkün olmadığı gibi Kırım Kongo Kanamalı ateşi hastalığının bulaşma riski de yüksektir. Bu nedenle kene ile mücadele için bireysel ya da amatör yöntemlerden kaçınmak oldukça önemlidir.
Kene İlaçlama Firmaları
Kene ilaçlama işlemi; ev, ofis, hastane, apartman gibi kapalı alanlarda yapılabileceği gibi; bahçe, tarla, şantiye, çiftlik, arazi gibi dış mekanlarda da uygulanabilmektedir. Keneden kurtulmak için en etkili böcek ilaçlama mücadele yöntemi sıvı ilaçlama işlemidir. Gözle görülmesi dahi her zaman mümkün olmayan bu haşereleri yok etmek için amatör yöntemlere başvurmak ciddi tehlikeleri beraberinde getirebilir. Bu nedenle keneden kurtulmak için profesyonel kene ilaçlama şirketleri tarafından yardım alınmalıdır. Keneden kurtulmak için yapılan sıvı ilaçlamada alanın belirli bir süre kapalı tutulması ve iyi bir şekilde havalandırdıktan sonra kullanılması gereklidir. Bunun yanı sıra açık alanlarda yapılan kene uygulamalarında, açık alanın yakınındaki iç mekanların ilaçlanması da kene ile etkili mücadele açısından gereklidir. Aynı şekilde kapalı alanların ilaçlaması yapılırken, ilaçlanan alana yakın dış mekanların ilaçlanması kenelere karşı kesin koruma sağlayacaktır.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Dünyanın en tehlikeli hastalıkları arasında yer alan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi yakın geçmişte binlerce insanın ölümüne neden olmuştur. Bu hastalığın en önemli vektörlerinin başında gelen kene, insan derisine yapışarak, başıyla deriyi deler. Kan emme sırasında taşıdığı virüsleri de bulaştıran kenenin, vücudun içine girmesi oldukça tehlikelidir. Bu nedenle kene yapışması ya da kene ısırması sonrasında acilen hekime başvurulmalıdır. 2 mmden daha küçük bir canlı olan kene, genellikle fark edilmediği için tedavide gecikilebilmektedir. Kene yapışması sonrasında, kenenin çekilerek çıkarılmaya çalışılması başının kopmasına ve vücudun içerisinde kalmasına neden olabilir. Bu durum son derece ciddi tehlikelere yol açar. Bu nedenle kene doktorlar tarafından çevrilerek çıkarılmalıdır. Kene ısırması sonrasında bireysel müdahalenin ciddi risklere ve hatta ölümlere yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden kene ilaçlama özellikle yaz aylarında insanlar için önem arz etmektedir.