Hamam Böceği İlaçlama


Hamam böcekleri evlerimizin hiç istenmeyen misafirleridir. Bu haşereler biyolojide eklem bacaklılar sınıfında incelenirler. Bu böcekler sıcaklığı seven canlılardır. Sıcak ve nemli olan her yerde rahatlıkla yaşayabilirler. Hamam böcekleri hemen hemen dünyanın her yerinde rahatlıkla bulunan böceklerdir. Hamam böceği yapı olarak küçük sevimsiz hayvanlardır. Değişik boyutları olan Hamam böcekleri türüne göre değişmektedir. Hamam böcekleri 10 - 15mm olduğu gibi tropikal bölgelerde ve amazonlarda 5cm civarı olanları da var. Hamam böceği görünüş olarak 6 bacaklı üzeri sert kabuktan oluşan böceklerdir. Hamam böcekleri iletişimini sağlayan, yön tayinini yapan, yiyeceğini bulmasına yarayan ve tehlikeleri algılayan yapıları başucundaki antenleridir.

Hamam böceği sırtında bulunan kanatlar uçmak için kullanılmaz bu kanatlar sadece böceği dış etkilerden korur. Ayrıca Hamam böceğinin kanatları bu böcek türünün bir kalkanı gibidir bu böceği hem aşırı sıcaktan hem soğuktan ve hem de zararlı ışınlardan korur. Hamam böceği bünye olarak da çok sağlam bir yapıya sahiptir. Hamam böcekleri ultra viyole ışınlara ve radyo aktif ışınlara maruz kaldıklarında uzun müddet hiçbir şey olmadan yaşarlar. Aynı ortama başka bir canlı bırakılsa (insan, hayvan,) bu canlılar 1sn içinde ölürler.

Hamam böceği yaşam koşulu olarak ortamın sıcaklığına ve soğuğuna çok dayanıklıdır. İnsanın donarak öldüğü bir soğukta Hamam böceği rahatlıkla yaşayabilir. Hamam böceği vücudu Aynı zamanda yüksek ısıya dayanıklıdır. Hamam böceği kolayca ölmeyen bir çeşit haşeredir. Hamam böcekleri ayakları, kanatları veya herhangi bir uzvu koptuğunda ve hatta başları koptuğunda dahi bir hafta kadar yaşarlar. Hamam böceği besin olarak çeşitlilik gösterir. Hamam böcekleri menüsünde hem canlı börtü böcek gibi haşereleri bulundururlar ve hem de sebze ve meyve gibi yiyecekleri besin gurubunda bulundururlar. Hamam böcekleri yalnız yaşamayı sevmeyen böceklerdir bir ortamda birden fazla Hamam böceğine rastlanabilir. Hamam böcekleri evlerde özelikle besin kırıntılarının besin artıklarının çok bulunduğu mutfağı tercih ederler. Evlerimizde mutfak, banyo, pis atık su borularında, evin nemli bölümlerinde ve yatak odalarında olmak üzere evin iç kısımların tamamında bulunurlar. Hamam böcekleri beslenmelerini genellikle geceleri yaparlar. Gece tehlikenin az olduğunu saptadıktan sonra ortaya çıkarlar. Mutfak ve odalarda açıkta bıraktığımız her türlü yiyeceğimizden tüketirler.

Hamam böceği ölmüş kendi cinslerini dahi yerler. Hamam böcekleri insanı sokmaz ve ısırmaz yani beslenmede insan kanını kullanmaz insanı ısırmadığı için uysal haşere olarak ta bilinirler. Fakat insana hastalık bulaştırmada çok etkili rol oynarlar. Bu bakımdan göründüğü gibi zararsız değildirler. İnsanlar için en tehlikeli haşerelerden biridir. Hamam böceği geceleri beslendiği için gündüzleri ise kenar kuytu bölgelerde dinlenerek geçirirler.

Hamam böcekleri uzun zaman aç ve susuz kalabilen hayvanlardır. Bu haşereler hiçbir şey yemeden ve içmeden uzun yaşayabilirler. Hamam böcekleri açlığa yaklaşık 1 - 1,5 ay kadar dayanırken susuzluğa 1 hafta veya takriben 10 günü kadar dayanırlar.

Hamam böcekleri bulunduğu ortama bağlı olarak farklı renklerde ve farklı boylarda olabilirler. Dünyada bilinen binlerce Hamam böceği türü bulunmaktadır. Yaklaşık 5050 kadar Hamam böceği türü olduğu tespit edilmiştir. Hamam böceği türüne göre yapıları ve renkleri değişmektedir. Hamam böceği kırmızı, siyah, sarıya çalar kırmızımsı ve ateş rengi gibi renklerde olabilirler. İnsanlar Hamam böceğini farklı isimler ile bilir. Hamam böceği şu isimlerle bilinir:(kalorifer böceği, kakalak, karafatma, oryantal böceği ve alman kalorifer böceği, amerikan Hamam böceği şeklinde ) Hamam böceği vücudu üzerinde özel algılayıcı sistemler var bu özel algılayıcılar ile birçok nesneyi birbirinde ayırt ederler. Hamam böcekleri hatta eve gelen yabancıları ev sahiplerinden ayırt eder. Eve gelen diğer haşereleri bilir ve kendisine gelen tehlikeleri sezinler. Hamam böcekleri kendini gençleştirmek için yılda birkaç defa kabuk değiştirirler. Bu böceklerde kabuk değişimi ve yeni bir kabuk oluşumu aynı gün içinde olur. Yeni kabuğa kavuşan hamam böceği daha parlak ve daha genç görünür.